Racuszki z jabłkami
Składniki:
- mąka drożdżowa ok. 400g
- mleko 320 ml
- 2 jabłka
- olej
- cukier waniliowy ok. 2 łyżeczki
- 2 jajka
Przepis:
1. Wsyp mąkę, cukier i jajka do miski. Zmiksuj. Wlej mleko i zmiksuj jeszcze raz.
2. Obierz i zetrzyj na tarce jabłka i dodaj do miski. Delikatnie wymieszaj.
3. Pozostaw ciasto na około pół godziny do wyrośnięcia.
4. Rozgrzej olej w garnku i łyżką wkładaj do niego ciasto. Kiedy jedna strona każdego racuszka się stanie brązowa, obróć na drugą stronę. Po chwili wyjmij na talerz. Powtarzaj tak, aż w misce nie będzie już ciasta.
Możesz każdego racuszka posypać cukrem pudrem albo jeść takie. Wg mnie lepiej bez cukru pudru, bo racuszki i tak są już dosyć słodkie.
Smacznego!