Racuszki z jabłkami

 Składniki:

- mąka drożdżowa ok. 400g

- mleko 320 ml

- 2 jabłka

- olej

- cukier waniliowy ok. 2 łyżeczki

- 2 jajka


Przepis:

1. Wsyp mąkę, cukier i jajka do miski. Zmiksuj. Wlej mleko i zmiksuj jeszcze raz.

2. Obierz i zetrzyj na tarce jabłka i dodaj do miski. Delikatnie wymieszaj.

3. Pozostaw ciasto na około pół godziny do wyrośnięcia.

4. Rozgrzej olej w garnku i łyżką wkładaj do niego ciasto. Kiedy jedna strona każdego racuszka się stanie brązowa, obróć na drugą stronę. Po chwili wyjmij na talerz. Powtarzaj tak, aż w misce nie będzie już ciasta.

Możesz każdego racuszka posypać cukrem pudrem albo jeść takie. Wg mnie lepiej bez cukru pudru, bo racuszki i tak są już dosyć słodkie. 

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Można doprowadzić konia do wodopoju, ale nie można zmusić go do picia

Nowa Gwinea, czyli jedna wielka tajemnica

"Opowieści z Narnii: Książę Kaspian"